Skapa en ny betalfil för leverantörsbetalningar i NAV

Har ni skickat en faktura med felaktig information? Kanske något har hänt med betalfilen så att ni behöver skapa om den? Inga problem, det finns alla möjligheter att skapa en ny betalfil för leverantörsbetalningar i NAV.

Viktigt att tänka på

Kom ihåg att alltid kontakta banken först om ni justerar en fil som redan är inläst hos banken. Filen/betalningen måste i så fall stoppas av banken innan en ny fil läses in.

Så här gör du

Gå till Utbetalningsförslaget. Öppna upp förslaget för den girotyp du vill justera din fil för. I det här exemplet heter girotypen INRIKES.

 

Markera den bunt som ni vill editera.

I menyn hittar ni, under LB-rutin, de två valen vi vill fokusera på – Skapa fil och Transaktioner.

 

Klickar ni på Transaktioner så kommer ni till listan med de fakturor som ingått i filen. Här kan vi se i kolumnen ”Återstående belopp” om fakturan är återrapporterad som betald eller ej.

Det är här du kan ta bort en faktura om du vill skapa om filen utan att en särskild faktura ska vara med. Markera i så fall raden med den fakturan som inte ska vara med och välj ”Ta bort”. Stäng sedan rutan och välj ”Skapa fil”. Nu skapas en ny fil utan den fakturan som vi valde att ta bort.

Vill ni bara skapa om betalfilen utan att göra några förändringar så väljer ni ”Skapa fil” direkt. Här skapas ytterligare en fil med samma namn som tidigare, ni får i detta läget en kontrollruta som informerar om att filen har skapats en gång tidigare.

 

Avslutningsvis

Tänk på att alltid kontakta banken innan något justeras i en betalfil. Steg 1 är att alltid se till så att banken inte har börjat hantera filen. Har ni inte läst in filen hos banken är det självklart inga problem att skapa om eller editera i filen innan den skickas igen. Så gör du för att skapa en ny betalfil för leverantörsbetalningar i NAV.

Läs även

Supporten tipsar – rätta en felaktigt bokförd leverantörsbetalning i NAV