Så här kan du använda dig av artikelattribut i Dynamics NAV 2017

Har du någonsin känt att artiklarna på ditt lager behöver få en närmare beskrivning för att särskiljas från andra artiklar inom samma artikelkategori? Du kanske behöver addera attribut till artikeln såsom färg, storlek eller vikt för att få en bättre överblick över ditt lager? Visst finns det ett par möjligheter att lägga till ytterligare information i tidigare versioner av Dynamics NAV men utrymmet har varit begränsat. Det har gått att använda fälten Beskrivning ett och två eller addera text i kommentarsfältet. Men det har definitivt haft sina begränsningar.

Ett tydligt exempel är om du har Dynamics NAV integrerat med en webbshop. Här kan det vara nödvändigt med mer artikelinformation än vad du tidigare haft möjlighet att addera i fälten för beskrivning.

Nu finns det en lösning. I Dynamics NAV 2017 finns en ny funktionalitet ”Artikelattribut”. Det gör att ni slipper betala timmar av konsultarvode för att få till rätt anpassningar. Här finns en del attribut fördefinierade i demodatabasen men du adderar även de attribut som ni behöver. Artikelattributen kan ni sedan addera ytterligare värden till. På det sättet får du de detaljerna som du vill ha.

Så här gör du

För att använda funktionen gå till AvdelningarFörsäljning och marknadsföring – Lager och prissättning – Artikelattribut. Eller gå till sökrutan och skriv in Artikelattribut. Följande sida kommer att visas (se bild nedan).
bild1aa
1. Lägg nu till ett nytt artikelattribut (se bild nedan)
2. Ange Namn och Typ på det nya artikelattributet
3. Om du senare vill ta bort attributet, kan du spärra det genom att markera rutan Spärrad
bild-2-aa
När du lagt upp ditt artikelattribut kan du addera värden till attributet i artikellistan.

4. Så gå till listan Artiklar, ställ dig på raden för den artikeln du vill redigera/addera ett attribut och ett värde till.
5. Ställ dig på Åtgärdsfliken.
6. Klicka på Attribut
7. Ställ dig på en ny rad i rutan som öppnas. Lägg till ditt nya attribut
8. Addera ett värde.

artikelattributny

De attribut eller värden som är spärrade kommer inte synas i Drop down-menyn.

När ni har använt er av attribut och värden på era artiklar så har ni möjligheten att filtrera på dessa. Börja med att gå tillbaka till fliken Start i artikellistan.

9. Välj Filtrera efter attribut.
10. Välj upp det attribut och värde du vill filtrera på. Jag valde att addera Vikt som attribut och värde 40.

bild3aa
Filtrerar jag på dessa värden dyker min artikel upp.

bild-4aa

Medan det kan verka som en liten förbättring under ”artikelavsnittet” så ger förbättringen stora möjligheter för företag och partners att få bättre kontroll  samt uppföljning utan att behöva lägga tusentals kronor på anpassningar. Det är bra, eller hur?

Här hittar ni en enklare instruktionsvideo