Många företag drar ner på tiden för projektledningen och kraven för vem som ska leda projektet. Många tänker att eftersom det är ett standardsystem så ska det inte vara så svårt att implementera och allt de behöver göra är i princip att kalla in personal, boka lokaler och hålla ordning på timmarna så att de inte betalar för mycket. Många litar helt på att leverantören som ska implementera systemet har full kontroll på vad som ska göras.

Många missar helt enkelt den lilla, men så viktiga, detaljen att det är kunden som förutsätts tillsätta tillräckligt med resurser och kompetens inom den egna organisationens verksamhet samt en intern projektledare som koordinerar resurserna. Projektledaren behövs för att göra en strukturerad och väl definierad projektplan med tydliga leveransobjekt och beslutspunkter. Utmaningen är att definiera aktiviteter och uppskatta tiden för var och en av dem som är svårt, och det tar tid. Projektledaren ska även vara spindeln i nätet som upprätthåller projektet och får det att rulla, ifrågasätter för att få fram den mest effektiva lösningen och jagar rätt personer och chefer för att lösgöra rätt resurser.

En bra projektledare kan pussla ihop alla dessa bitar och har en helhetsbild klar för sig i form av övergripande mål. Det hänger på de små detaljerna som projektledaren måste se, och lösa för att uppnå en så effektiv affärslösning som möjligt för företaget. Det är alltid först efteråt som man kan utvärdera om implementeringen blev lyckad eller inte, men med en bra projektledning kommer man en bra bit på vägen för att få ut så mycket som möjligt av affärssystemet.

knapp E-Book, blomstra

Originaltexten är skriven av  Mikael Hveem den 13. februari 2015, se HÄR.