Den tyngsta semesterperioden är nu över och Sverige börjar sakta men säkert att rulla på som vanligt igen. De flesta kan nog känna igen sig i känslan av att vara lite förvirrad och vilse i sina arbetsuppgifter den första veckan efter semestern. Misströsta inte, ni är inte ensamma. Förhoppningsvis kommer ni känna av energin ni fått av ledigheten när förvirringen lagt sig. Med anledning av en hjärna som varit inställd på semester, kan det vara bra med en checklista för att få igång tankeverksamheten. Här har vi gjort en checklista som kanske kan hjälpa dig att hitta tillbaka till rutinerna.

Ta bort automatiska svar
Har du, liksom många andra, lagt in ett automatiskt sommarmeddelande i din mail eller i ditt mobilsvar? Det kan i så fall vara läge att ändra det så att det inte leder till något missförstånd mellan dig, dina kunder, eller kollegor som vill ha tag på dig.

Ändra tillbaka behörigheter
Har du ändrat behörigheterna för dina användare under sommaren? Om arbetsuppgifterna varierat när dina anställda varit på semester kan det vara på sin plats att ändra tillbaka så att rätt behörighet hamnar på rätt användare. Viktigt, nu när rutinerna ska tillbaka till de normala igen.

Ställ om intervallen för tillåtna bokföringsperioder
Ny månad? Ny period? Undvik att bli avbruten i arbetet för att inställningarna i tillåtna bokföringsperioder inte stämmer. 

Ändra tillbaka attestansvar
Om ni har bytt person som ansvarat för attesterna under sommaren så är det tid att ändra tillbaka till rätt person efter semestern. Har du tidrapporter att attestera? Gör det i god tid så dina kollegor kan få sin lön efter sommarmånaden, det kan nog behövas.

Kolla upp viktiga datum
När ska momsen betalas in? Vilket datum skall momsdeklarationen vara inskickad? Den periodiska sammanställningen, när ska den vara hos Skatteverket? Ni har förmodligen koll på de här datumen om ni gjort rutinen förut, men det kan vara en god idé att gå in under viktiga datum på Skatteverkets hemsida och se så att ni inte missar något. Ni väljer viktiga datum och utifrån vilken bolagsform ni har, genereras en lista med datum för ditt företag. Skriv ner i din kalender så glömmer du inte bort det.

Fundera över utbildningar i höst
Hösten brukar vara en bra period för utbildningar. Är det någon utbildning ni ska satsa på i höst? En utbildning för dig eller någon av dina anställda? Att investera i utbildningar leder till bättre kompetens på arbetsplatsen, helt klart något att prioritera om tid och resurser finns. Precis efter sommaren är ett bra tillfälle att planera in utbildningar eftersom det brukar vara relativt lite bokat i kalendern vid den tidpunkten.

Vi tipsar om höstens grundutbildning i Dynamics NAV 2016. Vi vet att de kunder som är mest nöjda är de som kan sitt affärssystem bäst, så tveka inte att boka in er till höstens utbildning. I följande inlägg kan du läsa mer och även boka din plats.

Gör en prioriteringslista
Känner du att det är massor av saker du bör göra men vet inte vart du ska börja? Du kan inte göra allt på en gång. Oftast är det effektivast om du gör en sak i taget och inte börjar på alla saker samtidigt, då blir inget gjort. Så vad är viktigast? Ta en stund och fundera igenom vad som ligger högst i prioritering just nu. Skriv ner och stryk över när du är klar med det. Det bidrar till lägre stress och du ser att du kommer någon vart när du stryker saker från din lista.

Planera en höst-kickoff
Se hösten som en nystart och planera in en kickoff med kollegorna på företaget. Förena nytta med nöje och använd dagen till att diskutera kring ett ämne eller ett fokusområde som är aktuellt för er på ert företag. Det är ett bra tillfälle att utnyttja idéer och den kompetens som finns inom företaget. Lär känna era kollegor och se det som ett tillfälle där alla kan och får vara delaktiga i hur verksamheten ska utvecklas.

Finns förmodligen en mängd andra tips att komma med men det sista är nog att ge dig själv någon vecka att komma igång. Samtala med kollegor och försök att hitta tillbaka till rutinerna på bästa sätt. Du ska se att du kommer vara i god form för dina arbetsuppgifter när den första arbetsveckan är över.