Teknikens utveckling har gjort det enklare för oss att arbeta var och när vi vill. De flesta affärssystem har ett flertal olika klienter för att göra vardagen enklare både för dig som sitter på kontoret, är på resande fot, arbetar mycket eller endast gör enstaka uppgifter i systemet.

I Dynamics NAV 2016 kan du välja på att använda Windows-klienten, webb-klienten eller universal-klienten som anpassar sig efter din enhet som surfplatta eller smartphone. Med många valmöjligheter kan det vara svårt att veta vilken klient som är mest lämpad att använda för just dig. Därför kommer här en sammanställning av klienterna för att göra det enklare för dig att välja vilken som passar vid olika arbetstillfällen i Dynamics NAV.

Windows-klienten

Windows-klienten är till för dig som arbetar mycket i Dynamics NAV. Klienten gör det enklare att arbeta effektivt då du kan ha flera fönster öppna samtidigt för att öka effektiviteten vilket inte är möjligt i de övriga klienterna. Windows-klienten är den klient som har fullständig funktionalitet och gör att du kan hantera mer komplexa affärsprocesser och datainmatningar.

Windowsklienten är installerat lokalt på din dator. Varje användare blir tilldelad en roll i systemet. Genom startsidan eller rollcentret som det kallas får du en stilren arbetsyta som hjälper dig att prioritera dina uppgifter och kommande aktiviteter.

Webb-klienten

Dynamics NAV webb-klient ger dig som användare tillgång till Dynamics NAV data över ett nätverk, såsom Internet. Från en webbläsare kan användaren arbeta från ett användarvänligt gränssnitt som liknar Windowsklienten. Webb-klienten ersätter inte Windowsklienten utan kompletterar den genom att aktivera funktioner som inte är möjliga med Windowsklient.

I Dynamics NAV 2016 har webb-klienten förbättras avsevärt. Det är nu ett fokus på helheten, produktivitet och prestanda. Det finns även ett helt gäng med nya funktioner för att göra användarupplevelsen enklare, snabbare och betydligt snyggare.

Universal-klienten

Dynamics NAV universalapp fungerar på både surfplattor och smartphones ner till fem tum. Klienten är perfekt för dig som vill komma åt ditt data från en mindre enhet som är enkel att bära med sig. Det gör att ditt arbete både blir enklare och mer flexibelt då du kan arbeta var du än befinner dig. Slipp dötid som uppstår vid resor, mellan möten eller annan tid som annars bara passerar.

Appen laddar du ner från App store, Windows store eller Google play och kan köras i både iOS, Android och Windows. Klienten för smartphones fungerar både mot NAV som är installerat lokalt eller i molnet.

Universal-klienten ersätter inte Windows-klienten eller webb-klienten utan är ett komplement. Klienten kan både styras via tangentbord eller via touchfunktionen. Eftersom att klienten används på en mindre skärm är funktionaliteten begränsad.

På surfplatta

En surfplatta är lättare att bära med sig än en bärbar dator och därför att föredra på resande fot. Du kan använda både ett tangentbord till surfplattan eller använda touch funktionen. All viktig data är placerad så att den är enkel att arbeta med även med fingrarna.

Använd touch funktionen på surfplattan till att signera ett dokument direkt hos kunden med en PC-penna eller med ditt finger. Använd kameran för att ta en bild och spara sedan i ditt Dynamics NAV.

På smartphone

Telefonen är den lättaste enheten att ha med sig och har därför en mindre skärm än surfplattan. Därför är funktionaliteten begränsad och anpassad till att göra korta och enklare uppgifter så som att godkänna en faktura, datainmatning eller läsa av företagets data i realtid.

Klienten är designad för att kunna användas med tummarna, därför är all viktig data och knappar placerade för att vara lättåtkomliga.