När man är på jakt efter ett nytt affärssystem kan det upplevas som att det finns en hel djungel av alternativ. Därför är det bra att ha lite riktlinjer över vad man ska leta efter för att hitta ett som passar ert företag.

En grundregel att börja med är att titta efter affärssystem som marknadsförs i Sverige. De systemen är anpassade efter svenska förhållanden, kan hantera bokstäverna å,ä,ö och har en svensk support vilket underlättar en hel del.

Första steget som företaget behöver göra är att dokumentera vilken funktionalitet som finns i det nuvarande affärssystemet och vilka system som används. Ta sedan en funderare över vilka moduler ni tycker är bra och vilka som behövs bytas ut. Genom att se till företagets behov görs en lista med de moduler som ni prioriterar, tänk på att ett affärssystem inte kan lösa allt!

När ni kommit fram till vilka behov som företaget har kan de översättas till krav eller riktlinjer av funktioner på det nya affärssystemet. Ta även i beräkning om företaget i framtiden förväntas expandera eller om det är i en bransch som ständigt förändras, då behöver ni även ta hänsyn till de aspekterna i sökandet efter affärssystem. Olika leverantörer fokuserar på olika branscher, kolla därför efter de leverantörer som verkar på din bransch. Idag har de flesta affärssystem en bred och djup funktionalitet med det räcker oftast inte då affärssystemet måste stödja hela processflödet inom respektive bransch samt omfatta de funktioner som är unika för den aktuella branschen.

Bara för att ett affärssystem är anpassat efter din bransch så löser det inte alla era behov. De flesta leverantörer levererar lösningar som stödjer den grundläggande processen för branschen. Vill man sedan ha mer specifika funktioner finns det oftast kundanpassningar att göra för att affärssystemet ska passa ditt företag.

När dessa punkter har gåtts igenom har djungeln av affärssystem drastiskt sjunkit och kvar finns endast ett fåtal leverantörer som kan leverera ett affärssystem som kan leva upp till ditt företags behov och önskemål. Sista steget är att välja en leverantör som ska leverera ert nya affärssystem. Referenser är oftast den bästa informationen för att hitta rätt leverantör. Få information av kunder i samma bransch som ni, eller som har liknade affärsprocesser som ni önskar. Genom att höra åsikter direkt från nuvarande kunder fås en mer ärlig bild av affärssystemet. Då ett affärssystem både kostar pengar och tar tid är det viktigt att det blir bra. Ta den extra tid som behövs för att hitta rätt i djungeln av affärssystem.

knapp E-Book, blomstra knapp produktöversikt