Visste du att det finns smarta sätt att spara tid när du exempelvis ska skapa en ny kund i NAV?

Det finns många olika sätt att spara tid i NAV. Det kan vara allt från att kopiera dokument till att anpassa sitt rollcenter eller göra större förändringar för att effektivisera flöden eller processer. Här kommer två enkla sätt att spara tid på som du kan använda dig av redan idag.

Skapa en mall för kund, leverantör eller artikel

Ett sätt att spara in tid är att skapa mallar när du lägger in kunder, leverantörer och artiklar i NAV. Om det är så att ni arbetar med främst svenska kunder kan du skapa en mall med en uppsättning inställningar som är likadana för svenska kunder. I mallen lägger du exempelvis upp den bokföringsmall, momsmall eller leveranssätt som alltid gäller. Det besparar dig tid eftersom du slipper lägga in samma uppgifter varje gång du lägger upp en ny kund, leverantör eller artikel. Här kommer ett exempel på hur du skapar en mall för kunder.

Skapa en mall för kunder

För att spara in tid när du ska skapa en ny kund i NAV behöver du först skapa kundmallen. Gå till sökfunktionen i NAV och skriv in konfigurationsmallar.

2017-01-30_11h04_50

När du klickat dig in på konfigurationsmallar kan du redigera i någon av dina befintliga mallar eller skapa en ny. På bilden visas ett exempel på hur det ser ut inne i en kundmall och de uppgifter du kan lägga in. Här behöver du lägga in kod, beskrivning och de fält du vill ska vara förvalda på kundkorten.

2017-01-30_11h15_44

När mallen är skapad kan den användas för att lägga upp nya kunder.

Skapa en ny kund i NAV utifrån mall

Välj Kund. I NAV 2017 möts du av ett fönster ”Välj en mall för en ny kund” och där kan du välja den mall som passar in på den nya kunden.

2017-01-30_15h01_33

När du valt mall hämtas de inställningar du valt på mallen till kunden du skapar. Skulle inte rutan där du får välja mall dyka upp, så kan du skriva in namnet på den nya kunden och klicka på Koppla mall under Åtgärder. Då hämtas uppgifterna från kundmallen till kunden. Slutligen adderar du de uppgifter som är specifika för just den här kunden eftersom de förvalda redan hämtats.

2017-01-30_13h22_52

Genom att använda dig av mallar när du ska skapa en ny kund i NAV kan du spara både tid och energi som hellre kan lägga på annat.

Kopiera dokument

Att kopiera dokument är ett annat sätt att spara tid. Här behöver du inte heller lägga tid och energi på att skriva in samma information två gånger. Att kopiera dokument är väldigt ”hands on” och behöver ingen närmare förklaring. Det kan användas på bland annat leverantörsfakturor, order eller kundfakturor för att nämna ett par exempel. Det är enkelt. Leta upp den fakturan/ordern eller det du behöver kopiera och välj Kopiera dokument.

2017-01-30_14h43_58

I mitt exempel kopierar jag en faktura och får upp följande ruta i nästa steg. Under Dokumenttyp behöver du välja vad det är för typ av dokument du ska kopiera, ofta är det en bokförd faktura men det behöver inte vara det. Väljer du att markera Ta med huvud så kommer fakturahuvudets informationsrader också kopieras. Väljer du Beräkna om rader kommer alla raderna på fakturan att hämta dagens beloppsvärden (ex. omvandla till dagens valutakurs).

2017-01-31_09h34_35

Nu skapas en kopia av dokumentet. Du sparar tid genom att använda kopiera dokumentfunktionen men det är väldigt viktigt att du är noggrann och går igenom informationen som kopierats till den nya fakturan/dokumentet. Kontrollera alltid så att belopp och datum stämmer.