I tidigare inlägg har vi nämnt ett par nya funktioner i NAV 2018. Om vi tittar på webbklienten så har det skett en del jämfört med NAV 2017. Vi vet att det satsas på molnprodukter och webbklienten tar stora kliv framåt mellan varje version. Här är ett par saker som är nya för webbklienten men också exempel som gäller för både Webb- och Windowsklient.

 • Förhandsgranskning i Webbklienten
  Tidigare gick det endast att förhandsgranska sina dokument i Internet Explorer. Om ni försökte att göra det i någon annan webbläsare så fanns inte knappen ”Preview/Förhandsgranska” där. Det var såklart en begränsning för de företag som valde att arbeta molnbaserat. Nu i version 2018, förhandsgranskas dokument även från Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox eller Safari. Förhandsgranska dokumentet i olika storlekar, ni väljer om ni vill ladda ner dokumentet från förhandsgranskningen eller skriva ut dokumentet direkt.
 • Utforma din vy med och i Webbklienten
  Nu går det att använda Webbklienten för att utforma vyn i sin egen klient. Det nya verktyget är intuitivt och användarvänligt. ”Drag and drop” funktionalitet gör det enkelt för samtliga användare att ta sig an. De förändringar ni gör i Webbklienten ser ni också i Windowsklienten.
 • Närmare integrering mellan Dynamics NAV och Power BI.
  Microsoft har arbetat med att förbättra integreringen mellan Dynamics NAV och Power BI för att verkligen få Business Intelligence i det ögonblick vi behöver det. Nu hittar ni Business Intelligence i de mest använda listorna i NAV. Ni har inte bara möjlighet att se rapporterna ni väljer utan kan sortera och filtrera från de relaterade listorna. Att få igång integreringen ska inte vara krångligt. Logga in med namn och lösenord. Under tiden ni signar in ska Dynamics NAV automatiskt hitta det ditt konto associeras med och skapa den kopplingen som behövs.
 • Analysverktyg för bilder
  Det finns ett nytt kraftfullt analysverktyg som identifierar attribut på bilder/objekt och lägger in informationen i NAV. Tanken är att ni lägger in en bild, exempelvis i ert artikelregister, och systemet adderar automatiskt information om de attribut som identifieras. Det här är möjligtvis inte den funktion som kommer användas mest om ni uppgraderar till NAV 2018 men det visar prov på vart vi är på väg. Hur AI kan användas direkt i systemet.I alla fall, här är exempel på hur Image Analyser fungerar.

   • Lägg in en bild på en person i kundlistan och systemet adderar kön och ålder
   • Lägg in en bild på en artikel i artikellistan, systemet adderar färg och typ av vara. Exempel; Det är en bil, bord eller jacka. Jackan är blå, röd eller grön.

  Som ni märker händer det spännande saker i varje version. Vi ser roliga (och användbara) funktioner tillkomma. Bättre integrationer med Power BI och sakta men säkert adderas AI till systemet. Det som det pratas om händer. Vill ni läsa om andra nyheter i NAV 2018? Läs här.