Dynamics NAV 2018 release första december!

Vi ska inte sticka under stol med att det har varit svårt att förstå alla olika turer kring Dynamics 365 och Dynamics NAV. Därav har det tagit tid att formulera ett inlägg om vad som kommer att ske inom den närmsta tiden. Efter ett par konferenser och inte minst under Directions EMEA i Madrid för två veckor sedan, blev bilden tydlig. Dynamics NAV fortsätter som det gjort de senaste åren. Det kommer att vara en ”and story”. Alltså, NAV kommer erbjudas i full version både i molnet och med möjlighet att installeras lokalt. För er som väntar, så släpps Dynamics NAV 2018 den första december. Vi på NAB kommer snabbt att komma i drift på den nya versionen för att se att allt fungerar som det ska.

Från början var det en aning oklart om det skulle bli en version 2018 med tanke på den stora satsningen som görs på Dynamics 365. Det råder inget tvivel om att molnet är framtiden, men för alla som arbetar med lokalt installerade NAV finns det ingen anledning att oroa sig. Det kommer finnas fullt stöd för Dynamics NAV även framöver, även om vi kommer kalla produkten något annat. Vi ska försöka reda ut begreppen.

Dynamics 365 Tenerife

Dynamics 365 Tenerife är arbetsnamnet på den version som blir Dynamics NAV 2018 och molnversionen som kommer våren 2018. Tenerife kommer då bytas ut mot det namn som produkten kommer ha i framtiden. Vad det blir vet vi ännu inte. I samband med det, släpps också en Dynamics NAV 2018 R2. Därefter pratar vi bara om det nya namnet som Dynamics 365 Tenerife kommer att få, men eftersom vi inte vet vad det blir, kommer vi tillsvidare kalla det Dynamics 365 Tenerife.

NAV 2018 eller Dynamics 365 Tenerife On prem?

Med On prem menar vi den lokalt installerade versionen. När vi uppgraderar lokalt installerade Dynamics NAV till versioner efter NAV 2018 R2 kommer vi kalla det Dynamics 365 Tenerife On prem. Det kommer alltså inte ske någon större skillnad i Dynamics NAV som produkt men marknadsföringen kring NAV kommer se annorlunda ut. Det kommer vara samma produkt men med ett nytt namn. Det betyder att NAV som produktnamn försvinner helt.

Dynamics 365 Tenerife i molnet

Det som idag säljs under namnet Dynamics 365 for Financials eller Dynamics 365 Enterprise/Operations/Business Edition i USA, Kanada och Storbritannien kommer också att slopas. Alltså inte produkten i sig, men det blir en ”rebranding” även här. Det har varit ett par turer fram och tillbaka angående D365 Enterprise och D365 Business Edition och vad det egentligen innebär. Vilket företag ska använda vilken lösning? När är företag små eller stora? och vem bestämmer det?

Förvirringen har varit stor både bland partners och kunder och nu får D365 en enklare och mer lösningsorienterad approach. Dynamics 365 Tenerife i molnet fokuserar på att med hjälp av rätt funktionalitet lösa problem för både större och mindre företag. Det är alltså Dynamics NAV med full funktionalitet, fast i molnet. Och den går att anpassas för alla som vill det, oavsett storlek på företaget.

Dynamics 365 Tenerife i Sverige

Sverige är med i den grupp länder som får Dynamics 365 Tenerife först, och det kommer vara samma funktionalitet som i NAV 2018 R2. De stora skillnaderna är att Tenerife inte stödjer Windowsklienten och kundanpassningar görs bara med extensions.

SweBase till allas undsättning

Samtidigt som Microsoft och NAV går in i nästa fas, förbereder NAB och Programekonomi SweBase för nästa steg. Precis som vi gjort i drygt 20 år kommer vi nu att förse svenska användare med den svenskanpassning som krävs för att använda Dynamics 365 Tenerife i Sverige med de lokala krav och förväntningar vi har här.

Kort sammanfattning

Microsoft fortsätter i samma riktning som tidigare. Oavsett om ni arbetar molnbaserat eller On prem fortsätter stöd och utveckling av vår kompetenta produkt. Det är däremot säkert att det kommer att ske förändringar, inte minst i marknadsföringen. Dynamics NAV kommer att marknadsföras på ett nytt sätt med nya produktnamn och annorlunda affärsmodell. Den framtida satsningen på molnet är också tydlig och därav utvecklar NAB och Programekonomi den svenskanpassning som krävs för att Dynamics 365 ska fungera på en svensk marknad. Nedan är en bild som tydligt demonstrerar Dynamics NAVs närmsta framtid, med begrepp och en tidsram. Vi kommer, som vi så ofta säger, ha anledning att återkomma i ämnet.