Microsoft öppnar upp datacenter i Sverige  - NAB Solutions Microsoft öppnar upp datacenter i Sverige  - NAB Solutions
Events

Kolla in vår eventsida där hittar du våra kommande events

Klicka här arrow_forward

Microsoft öppnar upp datacenter i Sverige 

05 maj 2022

Som ett resultat av att allt fler väljer molnet har Microsoft byggt ut och byggt upp fler datacenter runt om i Europa. Nu har turen kommit till Sverige och vi har fått vårt första datacenter, vad innebär det för dig?

En ökad efterfrågan på lokal datalagring

Om du arbetar i Business Central Online eller Sales Pro har du förmodligen koll på att din data lagras i molnet. Microsoft har tidigare haft två stora datacenter i Europa som hanterat lagringen för det geografiska område Sverige varit en del av. Dessa datacenter har inte varit placerade i Sverige men som ett resultat av att allt fler väljer molnet har Microsoft byggt ut och byggt upp fler datacenter i fler länder. Det här är såklart också en effekt av att allt fler kunder efterfrågar lokal datalagring. Nu har turen även kommit till Sverige och vi har fått vårt första datacenter.

Business Central Online och Sales Pro får vänta

En fråga som börjat dyka upp är vad det innebär för dig med Business Central Online eller Sales Pro, ska datat i dessa tjänster flyttas? Svaret blir nej, ingenting kommer att hända, inte just nu i alla fall. Din data kommer ligga kvar på samma ställe som tidigare. Turordningen är den att andra Microsofttjänster kommer migreras först och möjligheten finns att vi inom ett par år kommer se en flytt till svenska datacenters även för svenska kunder som använder tjänsterna Business Central Online och Sales Pro. Idag vet vi dock inte något om hur tidsplanen för det skulle se ut.

Inte aktuellt just nu för våra kunder

Så för dig som kör Business Central Online eller Sales Pro finns ingen anledning att fundera på det här nu, utan vi får vänta tills vi alla har mer information. Det är bra att veta att det inte påverkar användarupplevelsen att köra Microsoft 365 tjänsterna i olika geografiska områden utan de körs oberoende av varandra. Det kan även vara bra att veta att fysisk närhet till ett Microsoft 365 datacenter inte är en garanti för bättre nätverksprestanda utan det finns många komponenter och flera faktorer som påverkar nätverksprestanda mellan slutanvändare och Microsoft 365-tjänsten.

Vill ni läsa mer kan ni klicka er in på Microsofts sida där de svarar på vanliga frågor och svar kring en dataflytt