Det pratas mer och mer om molnet och olika molnlösningar, men vad är egentligen molnet? Molnet är en ganska diffus term som är svår att förklara. Ur ett konsumentperspektiv handlar molnet lite kortfattat om att du arbetar mot servrar över internet istället för lokalt på din dator. För att reda ut begreppet ytterligare går vi lite djupare in på hur molnet används.

Applikationer i molnet

En programvara som arbetar i molnet körs ofta i din webbläsare och består av olika applikationer. Två välkända applikationer som används i molnet är Gmail och Hotmail. Där kommer du alltid åt dina mail oavsett vilken dator du använder eller var du befinner dig, allt som behövs är en internetanslutning. Dokumenten lagras då på företagets servrar istället för att sparas på din egen hårddisk.

När du använder webbapplikationer kan de uppdateras av programutvecklaren direkt på servern och därför behöver inte du som användare själv uppdatera applikationen. Säkerheten blir även betydligt bättre när du inte kör lokalt på din dator.  Ett vanligt sätt att sprida farlig kod på, är att utnyttja säkerhetshål i lokalt installerade programvaror vilket man helt undkommer med applikationer på webben.

Program som arbetar i molnet

Alla program som arbetar i molnet körs emellertid inte i din webbläsare. Det finns gott om vanliga program, som du installerar på din dator, som kommunicerar med servrar för att fungera

Lagra filer i molnet

Du kan spara dina filer i molnet istället för lokalt på din dator för att kunna komma åt dem från vilken dator som helst. En annan fördel är att du enkelt kan dela dina dokument med arbetskollegor som kan göra ändringar direkt i dokumentet. Det gör att samarbetet mellan kollegor och avdelningar ökar.

Integritet och säkerhet

Många är kritiska till att lagra företagets data i molnet och anser att deras data inte är säkert. Dock krypteras eller skyddas datat ordentligt på servrarna så att ingen utanför ditt företag ska kunna komma åt er data. Andra påpekar även frågan om vad som händer om en molnleverantör lägger ner sin tjänst. Detta är en fråga som man borde tänka på när man väljer molnleverantör, för att risken för en stor leverantörer som Microsoft eller Googles Gmail plötsligt skulle lägga ner är minimal. Risken ökar desto mindre molnleverantören är, därför är det bra att välja en större och mer välkänd leverantör som har funnits på marknaden en längre tid. Risken för att företagets lokala server skulle krascha är betydligt större i jämförelse.

Men för att vara på den säkra sidan är det smart att ta säkerhetskopior på viktig data du lagrar i molnet. Få det till en vana att kontinuerligt ladda ner alla filer och lagra på din egen backup.

Backup i molnet

För att sköta din backupp kontunuerligt finns det många tjänster som erbjuder säkerhetskopiering till molnet, så kallad onlinebackup.  Backup till molnet innebär att du installerar en speciell programvara på din dator, och programmet ser till att per automatik i bakgrunden göra backup av dina utvalda filer och mappar.

På många sätt är det här mycket bättre än att göra en backup till en extern hårddisk. Dels sköts allt automatiskt och du behöver inte tänka på det. Men framför allt är det säkrare att ha en backup på skyddade servrar någon annanstans än på företaget. Det ifall en olycka som en brand skulle inträffa så finns filerna fortfarande kvar i molnet.

Glöm inte att dela innehållet med dina vänner

 

knapp NAV i molnet