Microsoft flow

Har ni hört talas om Microsoft flow? Det är ett spännande verktyg för att koppla samman olika tjänster, mjukvaror eller plattformar. Tanken är att ni ska åstadkomma mer med mindre ansträngning. Ni kan skapa era egna automatiserade arbetsflöden mellan favoritappar och tjänster för att ta emot aviseringar, synkronisera filer, samla in data och mycket annat. Du kan för att nämna ett par exempel koppla samman SharePoint, Outlook, Excel, Twitter, Dynamics, Power BI, Facebook eller din Googlekalender med varandra.

Microsoft flow finns i Dynamics NAV 2017 och är också en del av Dynamics 365. Det som är så bra är att du kan börja att skapa flöden, ”flows”, utifrån en mall, för att senare skapa helt egna flöden. Här tänkte jag ge en kortare guide/introduktion till hur du gör för att skapa ett eget flöde.

Gå in i ditt Office 365 välj applikationen Flow.

bild1flow

Skapa ett flöde

När du är inne i flow-applikationen väljer du Mina flöden. Här samlas alla flöden du skapat och här kan du också välja Skapa från början eller Skapa från mall. Om du väljer att Skapa från mall, får du en bra grund att utgå från. Välj den mall du ska använda. Flödet börjar med ett ”triggerevent”, alltså när något sker, triggas en annan händelse igång och du får ett kortare flöde. När du väljer att utgå från en mall är triggereventet redan givet. Jag valde mallen Spara mina e-postbilagor i ett SharePoint-dokument bibliotek vilket betyder att när en e-postbilaga mottas ska det sparas i ett dokumentbibliotek på SharePoint.

mallarflow

Nästa steg blir att koppla samman applikationerna och du börjar med att fylla i din inloggning till Office 365

2016-12-20_09h39_36

Klicka på Fortsätt för att komma till nästa steg. Här ser du varje steg i flödet. Du får tydliga instruktioner om vad du behöver fylla i. Om det är en särskild mapp i din Outlook som bilagorna ska hämtas från, fyll i vilken data som ska hämtas från föregående steg (bilagor i de här fallet), skriv in webbplatsens URL där bilagan ska landa samt i vilken mapp på SharePoint det ska samlas. I det här steget kan du lägga in villkor eller åtgärd för flödet, för att ytterligare filtrera ut en särskild e-postadress eller liknande.

flode

När du är nöjd med ditt Microsoft flow, ger du det ett flödesnamn och väljer att Skapa flöde.

2016-12-20_13h50_24

Nu är det klart för att testas. En riktigt användbar och rolig funktionalitet i Dynamics NAV 2017, var din egen kreatör och utvecklare. Skapa dina egna flöden!