Välj rätt leverantör

Många företag som letar efter ett nytt affärssystem fokuserar helt på vilka funktioner affärssystemet ska ha, det är sällan vi hör att någon uppmanar företag ”Välj rätt leverantör”. Kravlistan är lång och fokus ligger på funktionalitet för verksamheten men även kostnader för drift, implementering och kommande uppgraderingar. Det är såklart viktiga parametrar men vi vill påstå att det är minst lika viktigt att hitta en partner som är rätt för er. Att skifta fokus och blicka över på partnersidan. Vilken systemleverantör hade passat er? Leta efter en leverantör ni kan vara öppen och ärlig mot samt bygga en långsiktig relation till. Ja, välj rätt leverantör helt enkelt.

Det är nämligen näst intill omöjligt att hitta ett affärssystem med alla de funktioner ni tycker att ni behöver. Företagets olika roller kräver olika systemstöd och det gäller att hitta ett affärssystem som så nära som möjligt uppfyller de krav ni har. Det som systemet inte kan uppfylla har ni med rätt partner möjlighet att lösa ändå. Alltså, hur gör ni utifrån de förutsättningarna ni har?

Tre egenskaper att leta efter

  • Branscherfarenhet
    Rätt partner kan bidra med erfarenhet av att arbeta med andra företag i liknande eller samma bransch som ni är i. En bra sak är att leverantören kommer in med ett annat perspektiv och ny kunskap som kompletterar den kunskap ni har. Ni kan alltid er verksamhet bäst men rätt partner kan ge input från hur andra företag arbetar eftersom de varit runt och träffat olika företag. Plus att de har systemkännedom. De kan dela smarta idéer från tidigare implementationer och projekt som även kan vara värdefulla för er. Ibland är det så att det ni tänkt inte är den effektivaste lösningen, men har ni rätt partner, kan ni tillsammans med era idéer skapa den bästa lösningen för er verksamhet.
  • Systemkännedom
    Rätt partner har en bra systemkännedom och kan därigenom ge bra förslag på smartare arbetssätt. De ger också feedback på era förslag och är öppna med att diskutera om det är rätt sätt för er att gå om ni vill nå era mål. Om det inte är rätt väg, kan de ge förslag på andra alternativ. De vet helt enkelt hur ni kan arbeta smart i ert affärssystem. Många system har någon form av begränsning, med rätt partner arbetar ni er runt det men får samma resultat. Ni kan till och med få ett bättre resultat om ni vågar lyssna till er leverantör när de föreslår nya sätt för er att arbeta på.
  • Proaktivitet
    Rätt partner är nyfiken på er, er bransch och hur ni ska utvecklas. De arbetar proaktivt och har förslag på vad ni skulle kunna göra i nästa steg, rent systemmässigt, för att utvecklas. Det betyder också att rätt partner är lätt att hålla kontakten med och måna om att kommunicera med er regelbundet. Med rätt partner känner ni aldrig att ni drar er för att ringa och ställa frågor över saker ni undrar över.

Träffa leverantören

Välj rätt leverantör. Hur gör ni det? Hur hittar ni rätt partner? Ett sätt är att fråga kollegor i er bransch vad de använder för system och leverantör, fråga om de är nöjda med den partnern de valt. Kolla in någon av de referenser företagen visar på sin hemsida. Kontakta någon av referenserna och fråga hur de upplever samarbetet med leverantören. Boka därefter upp ett möte med leverantören för att träffa personerna bakom företaget och känn efter om det stämmer mellan er. Har ni och leverantören samma bild och förväntningar på hur ert samarbetet ska se ut? Om känslan är god och förväntningarna stämmer överens har ni säkert hittat rätt bland alla affärssystemspartners där ute.

Om ni ändå vill läsa om hur ni hittar rätt system, har vi ett gäng bloggimlägg som behandlar det ämnet.

Tre tankar kring att byta affärssystem

Byta affärssystem – Hur vet du när det är dags?