Microsoft har sparsamt informerat om sitt nya Project Madeira och det låter verkligen spännande. Vi kan se hur framtiden bär med sig en ambition om att ytterligare förenkla arbetet och effektivisera affärsprocesser för små till medelstora företag. Microsoft är i framkant med att erbjuda intelligenta affärsverktyg och suddar nu ut gränserna för vad en app och en tjänst är. Med Project Madeira integrerar Microsoft sina affärsapplikationer med Office 365, det betyder att användaren går in i Outlook och når sina affärsapplikationer utan att lämna Microsofts e-postprogram. I och med en komplett integrering med Office 365 så navigerar användaren fritt mellan Office 365 och Project Madeira via appar. Det gör att användaren kan öppna data i Excel, skriva ut rapporter i Word eller på annat vis navigera och sammanfläta de här två plattformarna. Vet användaren hur Office fungerar så används Madeira helt utan problem.

Microsoft har berättat att Madeira kommer att omfatta hantering av ekonomi, dimensioner, försäljning, inköp, inventering, CRM och annat. De menar att det finns med i framtidsplanen att efterhand erbjuda tredjepartsutvecklare att skapa tilläggsmoduler som kan säljas ut till kund, branschspecifika lösningar. Tanken är att istället för att installera ett nytt affärssystem kan mindre företag komma åt de här funktionerna i Outlook. Project Madeira ligger rent tekniskt som en offentlig molntjänst för Windows. Användarna blir hyresgäster i Microsofts offentliga molntjänst Azure och Project Madeira körs på toppen av Azure, eller snarare på toppen av Outlook. Fördelen med att tjänsten hyrs av Microsoft kan vara den snabba implementeringen av tjänsten hos små till medelstora företag eller den säkerhet det medför när informationen ligger skyddad i Microsofts datacenter. Mobiliteten är fortsatt viktig och Madeira kan användas från den enhet där användaren väljer att arbeta. Skulle användaren inte ha tillgång till Office 365 så går det att arbeta med Project Madeira via en webbläsare eller en mobil enhet. Tjänsten finns alltså tillgänglig via webbläsare, appar från Windows, iOS eller Androida enheter.

Microsoft har nyligen släppt en allmän förhandsvisning av Project Madeira. Tjänsten är planerad att släppas i sin helhet först senare hösten 2016. USA ligger som första land för att ta del av releasen men senare fortsätter lansering av tjänsten i ytterligare länder. I Sverige kan vi inte ta del av förhandsvisningen eftersom det inte går att skapa användare från en svensk IP-adress. Fast ni vet vad som brukar sägas; ”den som väntar på nått gott..”

 Vi på NAB ser med förväntan fram emot vad det här kan komma att innebära i framtiden. Bilden ovan är ett smakprov på hur det skulle kunna se ut när du använder dig av Project Madeira.