Allt fler företag flyttar sin data och driften av olika system till molnet. Även leverantörer som erbjuder båda delar, molntjänster och OnPrem produkter, pushar för att företag ska välja att lägga sin data i molnet. Anledningen till att leverantörerna är angelägna om att kunderna förstår fördelarna med webbaserade lösningar, är förmodligen deras spaning på marknaden. De ser att molnet är framtiden. Men företag är oroade. Varför? Idg.se skrev en artikel om varför företag tvekar på att ta sin verksamhet upp i molnet. De nämnde i huvudsak två saker.

Drift på egna servrar upplevs som säkrare

Det första problemet är att företag upplever sin egen driftmiljö, sina egna servrar, som ett säkrare alternativ. Det är lätt att förstå tanken. Det kan kännas svårt att släppa kontrollen till en partner utanför organisationen. Men många gånger är det precis tvärtom, flertalet företag kommer tjäna på att ha sin drift utanför sin egen verksamhet. Molnleverantörer har resurser att lägga på säkerhet och underhåll. De ägnar sig åt det de är bäst på. För mindre företag är det nästan alltid mer säkert att överlämna driften till en molnleverantör. De är specialister inom området och har tillgång till stora team som arbetar dygnet runt, alla dagar om året, för att upprätthålla säkerheten. Mindre företag har inte den möjligheten.

Svårt att förstå de verkliga kostnaderna

Det andra problemet som artikeln nämner är svårigheten i att få grepp om molntjänsternas totala kostnad. Det går att räkna på kostnaderna men utifrån förutsättningen att inga avgifter ligger dolda. Att tydliggöra för företagen vad den totala kostnaden blir inklusive allt som kan tillkomma (lagring, bandbredd exempelvis) är ett sätt att trygga de som ska ta besluten. För flertalet företag är en annan farhåga själva migrationsprocessen. Vad innebär det? För någon som aldrig varit med om en molnflytt tidigare, så är det något som vi gärna skjuter upp. Men om ni hittar en bra partner kan de hjälpa er genom hela processen och se till att flytten sker på ett bra och säkert sätt.